Zoekmachineoptimalisatie

Hoe mooi en modern je website ook is, het doel ervan is uiteindelijk het bereiken van je doelgroep. Dat kan met goede inhoud en wanneer deze met de juiste techniek wordt gebracht.

Content is king

Allereerst is het essentieel dat je website unieke en relevante informatie biedt die goed aansluit bij potentiële lezers of klanten. Dit wordt toch vaak onderschat.

Ik krijg regelmatig de vraag of ik met een trucje ervoor wil zorgen dat een website bovenaan komt in Google. In het begin kon je zoekmachines nog foppen met keywords en verborgen teksten, maar inmiddels werkt dat juist contraproductief; zodra Google dit merkt wordt het afgestraft. Uiteindelijk gaat het erom dat je een goed verhaal vertelt waar mensen echt naar op zoek zijn. En hoe specifieker, hoe beter.

Verzameltermen zoals 'full service', 'strategisch partnership' en andere marketing bloat voegen voor Google niets toe.

Zoekwoorden onderzoek

Om erachter te komen waar mensen naar op zoek zijn kan ik een zoekwoorden onderzoek voor je doen, voordat je de site werkelijk uit gaat bouwen. Google biedt daarvoor goede tools binnen de Adwords omgeving.

Uit zo'n onderzoek komt een lijst met woorden die een midden vormen tussen wat je wilt vertellen en waar mensen naar op zoek zijn. Ideaal gesproken biedt je inhoud aan die uniek is, nauw aansluit bij wat men zoekt, maar waar ook weinig concurrentie in is.

Een voorbeeld

Een website over letselschade wil natuurlijk graag het woord letselschade bovenaan hebben. Dit is inderdaad belangrijk, maar ook een term waar enorm veel concurrentie in bestaat. Beter is om een je op een niche te richten. Zo is de website Letselschade Frankrijk ontstaan. Verder zullen mensen niet vlug 'ik heb letselschade' intikken, maar vaak zijn de zoektermen veel specifieker. Bijvoorbeeld 'Hersenletsel na aanrijding Frankrijk' of 'Schadevergoeding na verkeersongeval'.

Op deze manier kunnen we dus samen de inhoud en opzet van de website uitbouwen.

Achtergrond informatie voor Google en Social media

Description en title tags

Standaard voeg ik voor klanten, naast de titel, een veld toe waarin je in het kort je pagina kunt omschrijven. Dit is een heel belangrijk veld omdat het door Google als een samenvatting gebruikt wordt in de zoekresultaten. Als ik deze pagina in Google opzoek krijg ik dit als resultaat:

Zoekmachine optimalisatie voor Google

Het paarse gedeelte is de titel van deze pagina.

Het groene gedeelte is het adres van de pagina. Zoals je kunt zien komt de term 'zoekmachine optimalisatie' ook daar weer terug.

Daaronder volgt de omschrijving. De combinatie van de titel, de url en de 'description' zorgt voor een optimale presentatie in Google. Om het compleet te maken moeten woorden uit deze velden/'tags' terugkomen in de inhoud zelf zodat het voor Google duidelijk is dat de inhoud aansluit bij de presentatie.


Alt tags bij afbeeldingen

Om ervoor te zorgen dat Google weet waar een afbeelding over gaat heb je een 'alt tag' nodig bij afbeeldingen. dit is dus een alternatief voor een afbeelding, voor bijvoorbeeld slechtzienden.

Deze tag wordt door Google gelezen en het is belangrijk dat dit dus ook relevant is. Om dit te benadrukken zorg ik standaard voor een veld waarin je de afbeelding kunt omschrijven.

Voorbeeld alt tag afbeelding voor Google


Social media tags

Wanneer je deze pagina op bijvoorbeeld Facebook vermeld, dan haalt Facebook automatisch een afbeelding, titel en tekst van deze pagina op, zoals je hier kunt zien:

Facebook en LinkedIn gebruiken 'Open Graphics' om deze informatie op te halen. Deze dienen in de code vermeld te staan. Is dat niet, dan is het aan Facebook wat er wel of niet vermeld wordt en heb je er dus geen controle over. In dit geval heb ik ingesteld dat de titel en omschrijving gebruikt worden zoals die al voor Google zijn opgegeven. Voor de afbeelding heb ik een speciaal invoerveld 'SEO image' gemaakt. Voor Twitter bestaan soortgelijke tags.


Geschiktheid voor mobiele apparaten

In de weging die Google maakt bij het presenteren van de zoekresultaten wordt de geschiktheid voor mobiele apparaten ook meegenomen. Dit betekent dat een website een aparte opmaak gebruikt voor kleinere schermen waardoor het toch makkelijk te lezen blijft en snel genoeg laadt via een mobiele verbinding.

Laadsnelheid

Ook een ondergeschoven kindje bij vooral kleinere websites. Met name de TTFB - Time to first Byte is belangrijk. De laadsnelheid speelt ook weer een rol in Google Page Ranking. Belangrijk dus om je website op een snelle server te zetten en de afbeeldingen en code zoveel mogelijk te optimaliseren.


Vermelding op Google maps

Met de opkomst van mobiele apparaten worden lokale zoekresultaten steeds belangrijker. Daarom is een duidelijke vermelding op Google maps essentieel

Heb je alles op orde:

  • Inhoud in de tekst en in de achtergrond tags
  • Duidelijk indeling van de website
  • Relevant gebruik van zoekwoorden
  • Optimale snelheid
  • Duidelijke vermelding op Google maps, gekoppeld aan de website.

Dan krijg je een vermelding zoals hiernaast.


Een goed website is meer dan een mooi plaatje

Geïnteresseerd? Neem contact met mij op.